Αμπελόκηποι

Αμπελόκηποι
Το χωριό από τον κόμβο Εγνατίας.

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

ΗΜΕΡΙΔΑ 17-2-2013



ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
«ΑΜΠΕΛΙ-ΚΡΑΣΙ-ΤΣΙΠΟΥΡΟ»

Πραγματοποιήθηκε τελικά στις 17/2/2013 στο πολιτιστικό κέντρο Αμπελοκήπων η πιο πάνω ημερίδα με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία. Η προσέλευση του κόσμου τέτοια που η αίθουσα να έχει πολλούς ορθίους και το ενδιαφέρον τόσο πολύ που η αίθουσα παρέμεινε ασφυκτικά γεμάτη μέχρι το τέλος.



Εκτιμώντας ψύχραιμα και με άνεση χρόνου όσα ακούστηκαν στην ημερίδα τόσο από τους ομιλητές όσο και από τους ενδιαφερόμενους ακροατές εξάγονται τα εξής συμπεράσματα:
1)      Ο κόσμος της περιοχής μας βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση λύσεων για παραγωγικές ενασχολήσεις που θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει την κρίση και να ενισχύσει το μεσαίο, μικρό ή πενιχρό εισόδημά του. Στα πλαίσια αυτής της αναζήτησης διψάει για υπεύθυνη ενημέρωση από επαΐοντες και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες ώστε να πάρει τις πιο σωστές αποφάσεις.
Σωστές είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται ύστερα από ενδελεχή ενημέρωση από τους ειδικούς τις αρμόδιες υπηρεσίες και όχι επιφανειακή από τα ΜΜΕ ή διαδόσεις. Εφόσον συγκεντρωθούν όλες οι πληροφορίες που χρειάζεται κάποιος πρέπει να σταθμίσει όλους τους παράγοντες για να καταλήξει στην καλύτερη γι’ αυτόν απόφαση.
2)      Για το συγκεκριμένο θέμα της αμπέλου, αναδείχτηκε από τις παρουσιάσεις πόσο καθοριστική είναι η επιλογή υποκειμένων εφόσον κάποιος αποφασίσει να φυτέψει αμπέλι. Σημαντική όχι μόνο για την απόδοση αλλά και για την υγεία και μακροζωία του αμπελιού.
   3)      Πρέπει να κατανοήσουμε την υφιστάμενη νομοθεσία και κυρίως που μας κατευθύνει αυτή. Τονίστηκε ιδιαίτερα από τους ομιλητές ότι η νομοθεσία δεν είναι Εθνική πλέον αλλά Ευρωπαϊκή σ’ ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και είμαστε υποχρεωμένοι να την ακολουθούμε ως χώρα. Όσοι σκοπεύουν να ασχοληθούν με αμπέλι και τα προϊόντα του πρέπει ν’ ακολουθήσουν αυτή τη νομοθεσία. Οι ήδη υφιστάμενες καλλιέργειες θα πρέπει να προσαρμοστούν στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο γιατί διαφορετικά θα είναι επιζήμιες για τους καλλιεργητές.










4)      Τόσο από τους ομιλήσαντες οινοποιούς όσο και από τους λοιπούς ομιλητές τέθηκε ξεκάθαρα ότι  αγορά του κρασιού είναι μια δύσκολη αγορά και χωρίς συστηματική καλλιέργεια και οινοποίηση με όσα ορίζονται θεσμικά αλλά και από τις τάσεις της αγοράς το μέλλον της είναι ζοφερό ιδιαίτερα για τους τοπικούς πολύ μικρούς καλλιεργητές. Τονίστηκε ότι μια πιθανή καλή λύση είναι η συνεταιριστική δράση τόσο στην καλλιέργεια  αλλά κυρίως στην οινοποίηση.












5)       Για το Τσίπουρο έγινε ξεκάθαρο ότι προκειμένου αυτό να είναι προϊόν για εκμετάλλευσης θα πρέπει να αποστάζεται και να διακινείται σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, διαφορετικά μπορεί να αποβεί ζημιογόνο για παραγωγό και κάτοχο αποστακτηρίου (καζάνι) σε περίπτωση εντοπισμού παράβασης από τις αρμόδιες αρχές καθόσον οι επιβαλλόμενες ποινές ( πρόστιμα και φυλάκιση) είναι ιδιαίτερα αυστηρά.
Νομίζουμε ότι σε αδρές γραμμές αυτά ήταν τα συμπεράσματα της ημερίδας. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να βοήθησε αυτή έστω και λίγο τους κατοίκους της περιοχής μας και να έθεσε τους αναγκαίους προβληματισμούς για μια συστηματική έρευνα πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης σχετικά με το «Αμπέλι –Κρασί –Τσίπουρο.-»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου